2003.12.12 - Szalagavató

Az év eleje óta lázban égtek a végzősök: ez az utolsó évük együtt! Szomorkodjanak, mert távol kerülnek majd egymástól a barátok, vagy örüljenek, mert egy új világ nyílik majd meg előttük? Alighanem e két érzés hullámzott és hullámzik majd az elkövetkező hónapokban bennük, de a szalagavató napján a vidámságot igyekeztünk előtérbe helyezni. Ezen dolgoztak ők is, de az alsóbb évfolyamos tanulótársaik, valamint szüleik és tanáraik is, reméljük sikerrel.

A 12/B, a 12/C és a 12/D osztály már a helyén Asztalos tanulóink (12/F) itt még kicsit komolyak A 12/G osztály lányai és a 2/12/1 osztály fiúi A 2/12/2, a 2/12/3 és a 2/12/4 osztály
Mind a tizenegy osztály a helyén A vendégek is elhelyezkedtek Az iskolavezetés is elfoglalta helyét Kezdődhet a műsor

Először latin-amerikai táncokat láthattunk Kis Lívia és Szórád Máté előadásában, majd a 11/G és 11/C osztály közreműködésével Karinthy Frigyes Tanár úr kérem! című szövegéből következett egy jelenet. A 11.E osztály modern tánc bemutatója után Lázár Ervin meséje elevenedett meg, amit Lőrincz András tanár úr és Feleki Mirkó 10/C osztályos tanuló reneszánsz dallamai követtek. Befejezésül három végzős tanuló, Demeter Lilla, Tasi Péter és Kisjuhász Zsolt lepte meg társait:

Latin-amerikai táncok Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem! Az előbbi szerkesztést feszült figyelem kísérte Modern tánc, lendületes zenére
Lázár Ervin: Dömdödöm Dömdödöm verse volt a legszebb Reneszánsz dallamok Meglepetés az évfolyamtársaknak

A műsorok után következett a "szalagavatás". Először Horváth Lajos igazgató úr tűzte fel az osztályfőnökök és az osztály egy-egy képviselőjének a szalagot, majd az osztályfőnökök a többi tanulónak. Ez jelzi, hogy ők immár érettségi, illetve szakmai vizsgák előtt álló tanulóink:

Igazgató úr és segítői készek a feladatra Gál Gyula tanár úr és Balla Mihály (12/F) Lázár Józsefné tanárnő és Végi Éva (12/G) Kiss Józsefné tanárnő és Kócsó Erika (2/12/4)
Fehér Györgyné tanárnő és ? (2/12/1) Szemtől-szemben: Engel Károly tanár úr és ? (2/12/3) Kullai Józsefné tanárnő és ? (12/D) Szabó Erika tanárnő és ? (12/B)
Keresztszeghy Istvánné tanárnő és Veszeli Mónika (12/E) Keresztszeghy tanárnő 'kis' tanítványa: Varga Márton Lázár Józsefné tanárnő és osztálya (12/G) Gál Gyula tanár úr és osztálya (12/F)

A szalagok feltűzése után rövid szünet következett, hogy a táncosok át tudjanak öltözni, illetve, hogy az aulában lévő székeket a rendezők ki tudják pakolni. Erre az időre a tanulók szüleikkel és vendégeikkel visszavonultak a számukra kijelölt termekbe egy kis frissítőre:

Szorgos kezek hordozzák a székeket A lányok valami finomat találhattak... (2/12/4) Gál Gyula tanár úr szemmel tartja fiait... (12/F) Lehet, hogy feleltetés is lesz...? (12/A)
Rögtönzött szülői értekezlet? (2/12/2) A vendégeknek is jut a finom falatokból (12/D) Stúbel Magdolna tanárnő tudja, közel az érettségi... (12/C) Látja valaki az osztályfőnököt? (12/B)
Terülj, terülj asztalkám... (2/12/1) Elegánsak ezek a fiúk! (2/12/3) Már csak a kesztyű hiányzik... Gyönyörűek a lányok ezekben a ruhákban (is)!

A nyitótáncig még maradt egy kis idő, s bár ez még csak a szalagavató (és nem a záróvizsgák utáni bankett), mégis sokan érezték úgy, le kell fényképezkedniük barátaikkal:

Barátok a 2/12/2 osztályból... ... és barátnők a 12/D osztályból A 2/12/1 osztály vezérkara... Készen a nyitótáncra (12/E)

A szalagavató fénypontja, mint mindig, most is a nyitótánc volt. Elsőként latin-amerikai táncokat láthattunk, melyet iskolánk tanulói, Kisjuhász Sándor és Szabó Gábor tanított be. Ezután az elengedhetetlen bécsi keringőben gyönyörködhettünk, Schiszler Tünde felkészítésében:

Kezdődhet a tánc! Rutinos mozdulatok Vérpezsdítő ez a zene! Mégiscsak megérte annyit gyakorolni...
Kezdődik a keringő Az első mozdulatok Csak vidáman, ahogy illik Egy pillanatnyi szünet...
... és már pörögnek is tovább Nagyon ügyesen táncolnak Ez volt az egyik legszebb része a táncnak A végén már csak a tapsot kellett állni

Ezután érkezett el a pillanat, amikor a tanulók felkérték szüleiket, rokonaikat, vendégeiket és tanáraikat egy-egy keringőre. A tanárok közül néhányan ugyan "kicsit" szégyenlősek voltak, de a tanulók kitartása (és a hangosbemondó) végül segített előkeríteni a "bújdosókat":

A szülők hamarabb kötélnek álltak De azért megjöttek a tanárok is Ilyen ruhában a barát sem utasítja vissza a táncot Volt, aki csak a lépcsőről szemlélődött...
... de azért lassan megtelt az aula A tanárokat is sikerült megtáncoltatni... ... és nem is egyet Azért a barátokra is maradt idő

A tánc végeztével a táncosok mégegyszer összegyűltek, hogy megörökítsék "unokáiknak", milyen ruhában is voltak amikor nyitótáncot táncoltak, kivel is táncoltak, mit is táncoltak:

A latin-amerikai tánccsoport A keringős tánccsoport A lányok térdre kényszerítették a fiúkat... ... de így már nem is fértek bele egy képbe

A szalagavató hivatalos része ezzel tulajdonképpen véget is ért. Ezt követően a tanári kar invitálta a végzős tanulókat egy kis frissítőre, kötetlen beszélgetésre:

Az asztal egyik vége Az asztal másik vége Simala Irén tanárnő, igazgató úr és a 12/A osztály És boldogan beszélgettek, amíg haza nem mentek...