2005.04.16 - Barlangtúra

A Fürkész Természetvédő Túracsapat 11. túráját rendezte Budapesten. Utaztunk a kis földalattin, majd a Hősök terénél jöttünk föl a föld alól. Rögtön találtunk is pár csoda dolgot.

Megérkeztünk a nagyvárosba Ezek a pestiek olyan egyformák... A Hősök tere Vajdahunyad vára
Megnyertem a főnyereményt! Én is szeretnék egy ilyet! Vagy egy ilyet! Vagy egy emilyet!

Első úti célunk a Közlekedési Múzeum volt a Városligetben. Sajnáltuk, hogy a repüléstörténeti kiállítás zárva volt, de láttunk elég vasút-, autó-, hajó- és motormodellt, ami kárpótolt minket.

Már a bejárat is lenyűgöző Nem ezzel jöttünk, de ez is szép Egy régi vasútállomás Várom a jegyem, várom, várom...
Kandó Kálmán íróasztala Egy repülő a hőskorszakból Találd ki, mi ez! Berlini motorcsoda
Régi idők autója Óceánjáró makett Vitorlás makett Harley-Davidson

A múzeum látogatás után a Hősök terén fantasztikus motoros találkozóba botlottunk. Azt se tudtuk, mit fényképezzünk le a sok motorcsoda közül - és ezek nem múzeumi darabok! Még most is fülünkben van a motorok robaja.

Most következett a nap fénypontja: barlangtúra a Mátyás-hegyi barlangban! De nem kivilágított betonjárdás, hanem igazi kalandbarlangászás várt a Fürkész csapat bátor tagjaira! Ehhez át is kellett öltöztünk overallokba, s kaptunk sisakot is. Biztos, ami biztos...

Jé, itt is egy motor! Bevetésre kész a Fürkész csapat! Pihenjünk egy kicsit... Én vagyok a Pókember...
Sajátos technika... Gyerekek, merre vagytok? Ez nekünk meg se kottyant! Ha tudnák, amit én tudok...

Vezetőnk, Gábor, mindig bemutatott egy hajmeresztő mutatványt, amit ha akartunk, ki is próbálhattunk. És miért is ne próbáltuk volna ki! Ezek közül az egyik a "lyuk", ami egy kb. 50cm átmérőjű lyukon való átpréselődést jelentett.

Így... ...születik... ...egy barlangász Ezen átfért?!
Újabb barlangász érkezik! Áááá, a lábam! Bent maradt... Egy barlangász hölgy! Izé, fiúk, nem felejtettek el valamit...?

A három órás expedíciónk sajnos véget ért. Egyik túratársunk így fogalmazott: "Ez maga a mennyország!" Nem hittük volna, hogy ennyi csoda rejtőzik 60 méter mélyen a föld felszíne alatt. És tudjátok, hány méteren van a barlang legmélyebb pontja? 110 méteren! És tudjátok mi található ott a mélyben? Egy kristálytiszta vizű tó! Következő barlangtúránknak ez lesz a célpontja! Gyertek ti is!

Már látom a fényt! Haladjunk, haladjunk! Megcsináltuk! Kivagyunk, de megérte!