2005.02.19 - Pilisi túra

A Fürkész Természetvédő Túracsapat 10. túráját rendezte a Pilisben. Ideje volt már megmozgatni elgémberedett tagjainkat. Így történt, hogy télvíz idején nekivágtunk a hófödte hegycsúcsoknak. Kecskemétről egy kora reggeli vonattal utaztunk Pestre, s onnan HÉV-vel mentünk Pomázra, túránk kiinduló pontjára.

Elindultunk... Most megyünk... Hé, hová lettek a házak? Eligazítás

Különböző színű turista jelzéseket követtünk - már ahol volt, így néha fejtörést okozott, merre is menjünk tovább. Első úticélunk a Petőfi-kilátó volt, ahol maga Petőfi is járt.

Ezt a jelet kell követnünk Mentünk sima úton... ...és mentünk meredek úton Néha megálltunk tájékozódni
Az erdő lakói segítették az utunkat Aki elfáradt, azt magára hagytuk... :) Komolyan mondom, ekkora volt... de nem féltem! Nem sokan laknak a környéken...
Elértünk az első célt! Ez nem köd, csak havazik Kőgomba Nos, erre megyünk tovább...

Következő pihenőnket a Kőhegyi-menedékháznál tartottuk, ahol a forró tea mellett kedves fogadtatásban volt részünk. Jó volt megszárítkoznunk és megmelegednünk a cserépkályhánál.

Arra menjenek ni, amerre mutatom Nem értik? (Áh, városiak...) No, itt van, de most már bódoguljanak... Jöjjenek beljebb kedveseim! Ide találtak könnyen?
Egy kis meleg ital A nagy elődök Még nagyobb elődök Hé, ti nem jöttök?

Túránk végcélja Lajosforrás volt, amelynek vizéből néhányan ittunk is. Menedékház híján egy közeli fészerbe húzódtunk be uzsonnázni, ahol már a nyári túrákról álmodoztunk. De ekkor még nem tudtuk, milyen megpróbáltatások várnak ránk!

Most ezt a jelet kell követnünk Szimatot fogtunk... Még szerencse, hogy itt ez az egy fa... Úgy tűnik, jó felé megyünk
Akkor menjünk tovább arra! Vigyázz, lejtő-kanyar-emelkedő! Közel a forrás Elértük a második célt!
Úszunk? Állj! Senki nem mozduljon! Mintha figyelne valaki... Szerintem itt már nem lát senki

A pihenő után a Nagy-Csikóvárra kapaszkodtunk fel minden nehézség nélkül, de a hegyről lefelé vezető ösvény igencsak próbára tette álló- és csúszóképességünket. A behavazott út néhol annyira jeges volt, hogy néhányan közülünk a hátsófelükön ereszkedtek le a hegyoldalról. Fotókkal sajnos nem tudjuk bizonyítani, mert mindenki a saját bőrét mentette...

Ez az út vezet haza (vagy Egyiptomba?) Felfelé mentünk, amikor... ...láttunk egy ilyet Eggyé váltunk a természettel...
Itt más a gravitáció... :) Most felmegyünk, hogy... ...azután le bírjunk jönni Egyenesen is tudtunk menni
Épp ezt néztük, amikor... ...majdnem beszívott egy fekete lyuk! De ezek a kedves izék megmentettek... ...és visszavezettek a civilizációhoz

Fáradtan és teljesen elcsigázva érkeztünk vissza Pomázra. Az állomáson már mindenki az otthoni meleg ágyikójába képzelte magát, de még hátra volt a hazautazás Kecskemétig. Sajnálhatják azok, akik kihagyták ezt a túrát, mi mindenképp jövünk a következő túrára is!

Most merre menjünk? Merre menjük, merre menjük? Hát arra! (Városiak...) Visszarendeződtünk vonalba Most már csak a vonatot kell megvárni