2006.05.17 - Környezetvédelmi vetélkedő

A Biológiai Sokféleség Világnapjához (május 22.) kapcsolódó vetélkedő volt iskolánkban. Az ENSZ 1992-ben megalkotta a Biológiai Sokféleség Egyezményt, melynek célja az élővilág változatosságának megőrzése, fenntartható használata, a természeti erőforrások javainak igazságos és méltányos elosztása. A természet nyújtotta szolgáltatások nemcsak az ember, hanem milliónyi egyéb faj számára is fontosak, így amikor a biológiai sokféleséget károsítjuk, akkor az egész élővilágot veszélyeztetjük. Erre szerettük volna felhívni a figyelmet.

Már mindenki nagyon izgatott! Felhívás a vetélkedőre Keresztes Jánosné tanárnő köszönti a versenyzőket
Én mindent tudok, kérdezz bátran! Minden csapat fog kapni egy menetlevelet!
Mindenki feszülten figyel a feladatokra Menetlevél a Dodóknak
Hú, ez izgalmas lesz! Meglesz az, meglesz...
Felkerül a menetlevélre a csapatnév Mi legyen a csapat neve? Úgy csinálok, mintha tudnék írni... Vajon hány pontos lett az esszénk?

A verseny során hét állomást kellett meglátogatni, melyből az első az "Élővilág" nevet kapta, s ravasz módon itt az élővilággal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszoni.

Megvan az első pont! Igen, emlékszem, tanultuk, itt van a nyelvemen... Aha, értem a kérdést... ...csak nem tudom a választ
Jó lesz az, már közel a megoldás! Ha hazamegyek, kinyitom a biosz könyvet... A csendes társ... Szituációs játék: mondom, hogy a kutyáid büdösek...
Hát, határeset, de azért kicsit pontosítani kellene Anyám, fényképeznek! A következő kérdés gondolom nem fog gondot okozni Na, látod milyen egyszerű!

A második állomás a "Hulladék" nevet kapta, ahol a szelektív hulladékgyűjtéssel és a hulladék feldolgozásával kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni, majd egy a témához illeszkedő szituációs játékot előadni. Az állomásfőnök Kecskemétiné Kaszala Rita tanárnő volt.

Sziasztok lányok, de gyorsak vagytok! Ó, ezekre a kérdésekre én csukott szemmel is válaszolok! Hopsz, kicsit elakadtunk... Addig mi készüljünk a szituációs játékra!

Az "Energia" volt a harmadik állomás, ahol az energiával való takarékoskodás fontosságára, és a megtermeléséhez szükséges munkával ismerkedtek a tanulók. Mivel még a legprofibb csapat is csak elenyésző energiát termelt, egyelőre nem válunk le az áramszolgáltató vállalatról...

Jó fogós ez a kérdés! Szerintem ez lesz a jó megoldás! Várjatok, át kell ezt gondolni alaposan... 60 Wattos izzó?
Dodók akcióban! Szerintem legyen a 'b', az eddig még nem volt! Tudja valaki? Állomásfőnök, Kecskeméti Péter tanár úr
Fújjaméter, v1.0 Adott egy szélkerék... ...amit jó erőssen meg kell fújni... ...és már jön is a delej!
Három szélforrással működő erőmű Őt szélforrással működő erőmű Egy szélforrással és egy felügyelővel működő erőmű 32,8 fokból hajtott kisérleti erőmű

A negyedik állomás a "Víz", ami nélkül nem is lenne élet a Földön (vagy legalább is nem ilyen). Itt kiderült melyik csapat mennyire ismeri azt a folyadékot, amit nap mint nap magához vesz.

Állomásfőnök, Pataki Mária tanárnő Igazi csapatmunka, mindenki tudja a dolgát! Erre emlékszem! Ott volt valamelyik lapon! Ez lesz az, mindjárt mondom!

A "Levegő" állomás volt az ötödik, ami szintén elengedhetetlen minden élőlény számára, éppen ezért nagyon fontos, hogy lehetőleg ne szennyezzük és ismerjük a legfontosabb veszélyeket!

Tudjátok-e, mi a szmog? Kicsit gondolkodnom kell... Akar valaki segíteni? Állomásfőnök, Simala István tanár úr
Finom lenne-e az autóút melletti zöldség? Nem annyira, mert összerántja a szánkat... ...bizonytalanná teszi a járásunkat... ...és hát röviden: nem.

A sok gondolkodtató feladat után következett a "Dzsungel". Bár vadállatok nem voltak, az izmokat azért sikerült kicsit megmozgatni a liánon való lengés és a teherszállítás segítségével.

Nem lehetne, hogy inkább kérdez valamit a tanár úr? Csak azt a száz medicil labdát kellene elszállítani... Anyám, beestem a krokodilok közé! Ááááá, hol van ezen a fék?
Várjatok, én is ráülök! Hajrá rénszarvas! Vigyázz az akadályokra! Elfér ez bőven!
Itt van Tarzan, aki majd bemutatja mi a feladat... Arra, úgy húsz kilométerre van a cél... Jane jönni, de Tarzan hol lenni? Hé, te lián, gyere ide!
Jó lesz az íve, húzd! Hát ez be fog szorulni... Már látszik a cél! Még át kell rakodni az árut...

A hetedik állomás az udvaron kapott helyet, mivel egy képzeletbeli "Állatmenhely" lakóit kellett megszemélyesíteni. Ehhez mindenki húzott egy-egy állatnevet és elmesélte a történetét...

A menhelyen a rácsok a bent lévőket védik Sok szörnyűséget okozhatnak az eldobott hulladékok! A pénz dobálása a tavakba, folyókba nem is olyan jó ötlet! Sajnos a szépségipar is használ állatokat!
Akkor én most nyuszi leszek/vagyok? Egy kis információ a történethez Nem túl vidám adatok, főleg ha mókus vagy... Azért vannak jó példák is!
Engem, mint nyuszikát, húsvétra vettek... Állomásfőnök, Szóládi Erika tanárnő Sajnos a családomból pörkölt lett... A menhelyeken mindig akad egy-két finom falat...

Mivel több csapat (11) indult, mint amennyi állomás volt, amelyik csapat bejárta mind a hetet az az aulában várakozott egy kicsit. De így legalább maradt idő egy kis csapatfényképezésre...

Csííííz! A Virágok csapata, 9/D A Wild Life csapat, 11/D Van ám egy titkos jelünk is!
A Girls csapata, 10/G A Bio-Loghy csapat, 9/E+9/G A Dodó kacsák csapata, 9/D A Hódító Hódok csapata, 10/A
A Parasaorolophusok csapata, 9/B Mi nem szeretnénk csapatfotót! Ezzel a varázsceruzával tuti győzünk! A Wild Life csapat kevésbé Wild fele...
Kicsit már elfáradtam... A Madárkák csapata, 9/E A Juniperus Communis csapat, 11/G A Micimackó csapat, 10/D

Hamarosan azért minden csapat beért a célba, a zsűri pedig gyorsan összesítette a pontokat, s már kezdődhetett is az eredményhírdetés! Végül két első és egy második helyezett lett.

Egy kis figyelmet kérnénk! Minden csapat sok pontot gyűjtött Gratulálok minden csapatnak! Ismertetném az eredményeket!
Stílszerűen a díj sok-sok finom gyümölcs Második helyezett a Wild Life, 11/D! Első helyezett a Bio-Loghy, 9/E+9/G! Ugyancsak első helyezett a Parasaorolophusok csapata, 9/B!

Gratulálunk minden csapatnak, mert nagyon szoros volt a mezőny, s az eredmény csak néhány ponton múlt! Reméljük mindenki jól érezte magát, és találkozzunk jövőre is!

Csak igazságosan! Egy neked, egy neki, egy nekem, ... Hú, ez nagyon finom! Nem csoda, hogy kipusztult a Parasaorolophus...