2006.03.25 - Medve-túra

2006. március 25-én nyakunkba vettük Magyarországot és meglátogattuk Közép-Európa egyetlen medveparkját Veresegyházán. A Fürkész túracsapat most is, mint mindig, Szóládi Erika tanárnő vezetésével indult útnak.

A Medveotthon 1998. novembere óta ad menedéket olyan medvéknek, akik a cirkusz sanyarú életét élték: szerencsétlen tappancsos barátaink szűk helyen éltek és mutatványokat tanítottak be nekik, hogy a közönséget szórakoztassák, de mikor már eljárt felettük az idő nem kellettek senkinek, kivéve a park alapítóit. Elképzelni is nehéz azonban, mit szenvedhettek addig ezek az állatok, mivel sok ember csak eszközként tekintett rájuk: valamire, ami elszórakoztat bennünket ideig-óráig. Itt végre jó életük van a bundásoknak.

Üdvözlöm Önöket a Medveotthonban! Én leszek a vezetőjük, kérem kövessenek! Mindjárt oda érünk, kitartás... ...na jó, bevallom én is elfáradtam
Ez a sok vendég, lejárom a lábam... Inkább ledőlök egy kicsit Önök menjenek csak tovább, nem fognak eltévedni Üdv emberek!
Klassz hely mi, most vettem Van hozzá egy kis tó is! Jó vétel volt... Amúgy nem alszom, csak pihentetem a szemem... Jön a Főnök!

Hatalmas alapterületen élvezhetik a fényes napsugarak melegét, rendesen kapnak enni, és ami a legfontosabb, itt nem kell szerepelniük. Emberek százai látogatják őket, és az itt található büfében már egy doboz méz megvásárlása is rengeteg segítséget nyújt az ellátás biztosításában. Ráadásul ezzel a mézzel meg is lehet őket etetni... (Video az etetésről, 2.8MB)

Fürkészek, táplálékosztásra felkészülni! Gyere maci, macika, mackócska... Na gyere szépen, itt a finom hami! Na jó! (Csak nehogy valaki lenyúlja a házam...)
Hé, hát te ki vagy? Nem is ismerlek! Na mindegy, a méz az méz... Üüümm, ez nagyon finom! Köszönöm szépen!
Szép maci, jó maci. (Azért jó, hogy itt a kerítés...) Kicsit nagyobb, mint a Micimackó! Nincs kedved bejönni velem angol órára? Még meggondolom, majd visszahívom!

A menhely azonban nemcsak maciknak ad lakhelyet, hanem farkasoknak is:

Közelebb jövök már, hátha lesz valami kaja Ez a lüke mézet lógat az orrom elé... Hát haver, gondolom nem vagy ötös bioszból! Sanyi, nézd már mit lógat ez itt befelé!
Na, inkább elmegyek, meglátogatom a nagymamát... Aki már ebédelt, az pihenhet egy kicsit Keksz? Túristák... Persze Piroska! Gyere csak közelebb...

Ha felkeltették az érdeklődésedet ezek az állatok, akkor további információért keresd fel a www.medveotthon.hu honlapot, ahol részletes leírást kapsz a macikról.

Kérem ne fotózzon, szégyenlős vagyok! Mit szólsz? Saját medencém is van... Megyek, horgászom egy kicsit... Hahó, halacskák! Na ki van itt...
Ketten vagyunk ám, csak a haver nagy álcamester... Hé főnök, téged keresnek! Elnézést, de túl fáradt vagyok egy interjúhoz... Velem viszont beszélhetsz, mint férfi a férfival!

Nemcsak az a szomorú, ahogyan az emberek néha az állatokkal bánnak, hanem az is, ahogy a környezetet "bántják"! A vonatról elképedve figyeltük, hogy nem csak a vonat utasai, hanem a helyi lakosok is az út szélére dobálják a saját szemetüket. Kérünk téged, aki most ezt a beszámolót olvasod, soha ne dobd el a szemetedet, sőt inkább vedd fel és vidd el a szemetesig, melyek ma már elég sűrűn vannak elhelyezve. Tedd ezt egy jobb és szebb környezet reményében!

A túrázók jelmondata is így szól: "Csak a lábnyomod hagyd magad után."

Amennyiben érdekelne hazánk más tája is, akkor figyelj, mert Szóládi Erika tanárnő már elkezdte szervezni az áprilisi túrát is...

Kovács Renáta 10/D és Zsigár Nikolett 9/D
Fürkész túracsapat