2009.03.03 - Projektvetélkedő

Az idén is meghírdették az Országos Projektvetélkedőt a Szakiskolai Fejlesztési Programban együttműködő szakiskolák tanulói számára. "Itt a helyünk!" címmel a négy fős csapatoknak látványos, szórakoztató és tartalmas műsorral kellett meggyőzni a jelenlévőket arról, hogy iskolájukban, szakmájukban jó helyen vannak, jól érzik magukat.

Mi ez? Csak nem Wall-E? Igen, azt még oda kellene másolni... Szurkolók... Hát ez ki háza, házikója...?
Innen már csak a zsűri hiányzik... ...hopsz, már itt is vannak! Műsorvezetők: Tormási Attila 10/C és Bolla Fanni 9/E A vetélkedőt Horváth Lajos tanácsos úr nyitotta meg

A versengést az Ampervadászok csapat kezdte, akik a villanyszerelő szakma világába próbáltak elkalauzolni bennünket. Bemutató helyett a szó erejében bíztak. A csapat tagja: Csányi Imre, Zsíros András, Fazekas Péter és Pap László. Mentortanár: Gál Béla tanár úr.

Egy kis szórólap a zsűrinek... Sziasztok, érdekelne benneteket a villanyszerelés? Kicsit veszélyes, de szép szakma! Na, erre most már mindenki kíváncsi...
A kulisszák mögül... És azt tudjátok, mit csinál egy villanyszerelő? Nem? Akkor felsorolom! Ha érdekel benneteket, akkor gyertek a Kandóba!

A Thunder csapat a hegesztő szakma hasznosságát szemléltette egy "véletlen" náluk lévő törött kerékpárral. Milyen jó is, ha van egy hegesztő ismerősünk... A csapat tagjai: Basa Tamás, Énekes Sándor, Iván Ádám és Komarek Róbert. Mentortanár: Medgyes Krisztián tanár úr.

Van nálam egy kérdőív! Ide is adnék néhányat! Ez biz' kampeca... Vagy mégsem? Elviszem az öreg szakihoz!
Ó, ebből még bármi lehet! Bemutatom neked a szakmákat! Hegesztő is lehetsz, mint a fater Ez pedig a Kandó, itt kitanulhatod a szakmát!
És jól lehet keresni ezzel a szakmával? (Igen) El is készült bicaj! Szeretem a szakmám, mindent meg tudok javítani! Gyere, menjünk haza...

A Fakutyák csapat következett, akik az asztalos szakma rejtelmeit tárták fel előttünk (és maguk előtt, ugyanis pályaválasztó nyolcadikosokat játszottak). A csapat tagjai: Konyári Réka, Faragó Ádám, Faragó Márk és Dinók Gyula. Mentortanár: Miklós Józsefné Cseh Adrienne tanárnő.

Te tudod már hol fogsz továbbtanulni? A Kandóban lévő asztalos szakma jónak tűnik! Még egy kérdőív... A közönségnek is jutott
Ez az igazi öko-autó... Zsűri, munkában... Nekem tetszett, érdemes elgondolkodni rajta! Köszönjük a figyelmet!
Lenne itt még egy kis ráadás... Csak össze kellene rakni... Ezt még ide bele kell nyomni... ...és tádá, kész!

A 3 selyem kommandós csapat tagjaitól mindent, de mindent (tényleg!) megtudhattunk, ami a ruhák anyagával, készítésével, kezelésével kapcsolatos. A csapat tagjai: Morvai Nikolett, Rigó Mónika és Rigó Tamara. Mentortanár: Baloghné Rácz Margit tanárnő.

Szeretnénk bemutatni leendő szakmánkat! Vajon mi is a feladata egy női szabónak? A közönségből érkezik egy kis segítség A legfontosabb feladatok a táblán is megjelenek
Milyen ruhadarabokat készít egy női szabó? Már láthatjuk is! Szoknyát is, nem? Feladatok tisztázva!
Az elkészítés első lépése a méretvétel! Azután következhet a szabás... ...majd a varrás... ...végül a vasalás
Nézzük milyen anyagokat használhatunk! A nézők segítségét is kérték Sokféle anyagot különböztethetünk meg! A zsűri figyelmét maximálisan sikerült felkelteni!
A ruhákban kezelést jelző ábrákat is találunk Ezek ismerete elengedhetetlenül fontos! Vajon a nézők tudják-e, melyik jel mit jelent? Gyűlnek a pontok...

A KEMÜ-modell csapat tagjai szintén a női szabó szakmát mutatták be, de egy kicsit más nézőpontból: mi lehet belőlem ezzel a szakmával? A csapat tagjai: Dorogi Tünde, Fekete Dávid, Hajagos Renáta és Szendi Szabina. Mentortanár: Sándorné Tőkés Erzsébet tanárnő.

De szépek ezek a ruhák a divatlapokban! Vajon mi kell ahhoz, hogy mi is ilyeneket készítsünk? Talán kérdezzünk meg egy szakmabelit! Szépérzék, jó kézügyesség és persze sok tanulás szükséges...
Mit mond az új OKJ a szakmáról? Ezt a kis kiállítást is a csapat hozta össze! Látogatás iskolánk tanműhelyében Megkerestünk más üzleteket is!
Az esküvői ruhákat is varrja valaki! A butikoknak is készíti valaki a ruhákat! Azoknak érdemes ezt a szakmát választani, akik... Az igazán profik divatbemutatókra is készíthetnek ruhákat!
Foglaljuk össze, mit is tudtunk meg eddig! Érdemes megfontolni a jelentkezést Ejha, ez ám a változás! Én is lehetek női szabó?

A Mekkmester csapat ugyancsak asztalosként nevezett, de bemutatójukban - igen ötletesen - iskolánk más szakmáit is felvillantották. A csapat tagjai: Dékány Bálint, Turupuli Zoltán, Pintér Tamás és Farkas Viktor. Mentortanár: Trungel Tibor tanár úr.

Hát itt meg mi készül? Iskola az iskolában! Ott egy nézelődő, csapjunk le rá! Jó sok szakma van ebben az iskolában!
Kezdjük talán a villanyszerelőkkel! Billentyűzet gombok? Ja, informatikus képzés! Asztalos! Ebben végre otthon vagyunk! Nagyon jó volt az ötlet!

Végül, de nem utolsó sorban a Fémsztárok csapat következett, akik - ravasz módon - fémes szakmáinkat mutatták be, egy jól menő vállalkozó segítségével. A csapat tagjai: Rádi Krisztina, Laczi Gergely, Pinczel Dániel és Papp Zoltán. Mentortanár: Hajba Mariann tanárnő.

Kezdjük! Kezdjük? Kezdjük! Ön egy jól menő vállalkozó? Régen nem ilyen volt a gyár, de fejlesztettem! Jöjjön beszéljen az embereimmel!
Ön űrhajós? Nem, nem vagyok űrhajós... Mit tud mondani szakmájáról? Inkább megmutatom!
És most kezdődjön a játék! Ez bizony tétre megy: az első nyertes! Biztosak vagytok benne lányok, hogy jó a válasz? Fémsztárok!

Ezzel a csapatok elfogytak, most már "csak" a zsűrinek kellett meghoznia döntését: az első két helyezett fog továbbjutni a területi döntőbe. A nézőkre is nagy feladat várt, a látottak alapján mindenki szavazhatott a neki legjobban tetsző bemutatóra.

Az utolsó gondolatokat még gyorsan papírra kell vetni! Fél óra szünet következik! Egy kis divatház bemutató... Nagyon ügyesek voltatok lányok!
A közönség is szavazhatott! Én is szavazhatok? Kezdődik a Thunder csapat csokisorsolása! A következő szerencsés nyertes...
Régi (középen) és új műsorvezetőink... Nézd, van szám... Anyám... A zsűri döntésére várunk...

Minden évben, így most is nehéz feladata volt a zsűrinek, de döntést kellett hoznia: üres kézzel egyetlen csapat sem távozott, de csak az első két helyezett juthatott tovább.

Érkeznek a jutalmak Az eredményeket Szabó István tanár úr ismertette Hetedik helyezett az Ampervadászok csapat Hatodik helyezett a Fakutyák csapat
Ötödik helyezett a Fémsztárok csapat Negyedik helyezett a 3 selyem kommandós csapat Harmadik helyezett a Mekkmester csapat Második helyezett a Thunder csapat!
Első helyezett a KEMÜ-modell csapat! A közönség is meghozta döntését, szerintük... ...a Thunder csapat bemutatója volt a legjobb! Minden csapatnak gratulálunk, a továbbjutóknak pedig sok sikert!