2008.12.12 - Szalagavató

Érettségi? Szakmai vizsga? Ó, messze van az még! Mondhatták eddig végzős tanulóink, de ma megkapják szalagjaikat, ami figyelmezteti őket: az idő rohamosan fogy, s hamarosan elérkezik a nagy megmérettetés. Aki eddig nem tanult, jobb ha elkezdi...

Ebbe az osztályba jár Bond is. James Bond... Kicsit aggódom... Én készen állok! Nagy nap ez a mai!
Vizsgák? Bükkfitty! Ööö, tanár úr, NET-et! Egy kis Star Trek! Egyelőre még szalag nélkül...
Így már nem félek! A három grácia! A négy grácia? Egy csokor grácia!

Az ünnepi műsort most is az iskola aulájában tartottuk, de miután az osztályok és meghívott vendégeik elhelyezkedtek, maradt még egy kis idő fényképezésre is:

Még egy kicsit sötét van... Már élednek a reflektorok (is)... Ne aludj, mindjárt kezdődik! Ha meg lesz a szalag, akkor...
Majd csúúúszok haza bééébibogyóóó! Még gyorsan egy-két képet! Minden osztály a helyén A vendégek is elhelyezkedtek

A szalagavató kezdetén műsorvezetőnk üdvözölte vendégeinket, majd át is adta a szót Benke Annamária 12/E osztályos végzős tanulónak, aki verssel köszöntötte tanulótársait.

Műsorvezető: Lakatos Éva, 11/D Fény vagy te is, lobogj hát... (Tóth Árpád) Benke Annamária, 12/E Zorán: Gyémánt és arany (dalszöveg)
Vér Renáta (12/E) és Olasz Csaba (13/E) énekel Az Elizabet című musical... ...Hogyha kell egy tánc című dalát adták elő Szépen énekeltek!

A vers és az ének után Farkas Tímea 12/G és Sponga Vivien 12/E osztályos tanulóink mazsorett bemutatója következett, akik fényt hoztak az éjszakába. Szó szerint...

Mi lesz itt...? Csak nem leszál egy vadászgép? Ha ezt követi, tuti nem... Azt hiszem, közelebb kell mennem...
Ez közelről is nagyon gyors... Egy kis fényrajz... Nagyon látványos volt! Nem is maradt el az ünneplés!

Iskolánk tanulója, Mitág Csaba (11/A) és a tatárszentgyörgyi általános iskola tánccsoportjának növendékei latin ritmusokkal kápráztattak el minket. Mambó és szalsza következett:

Alapállás Ez a zene felráz! Egyik lábam itt, a másik meg sehol... Akkor jöjjön a szalsza!

A tánc után Kenyeres Ádám 10/A osztályos tanulóval egyenesen a csodák világába repültünk. Bűvészbemutatóját még a profik is megirigyelhetik! (És jó lesz rá figyelni az órákon is...)

A kendő megbűvölte a gömböt!? Két önként jelentkezőre lenne szükségem! Csak ezt a kendőt kellene az ingnyakba gyűrni... Hopsz, valami még kijött vele...
Ezek a madzagok kicsit összekuszálódtak... Csak a kezemet figyeljék... ...mert csalok! Most megbabonázom ezt a villanykörtét!

Újabb mazsorett következett, de ezúttal világosban. Felléptek (10/D): Berente Kitti, Kóta Kitti, Fekete Julianna, Lukács Zsuzsanna, Mészáros Etelka, Sváb-Kovács Renáta és Székely Mónika.

Kopp-kopp! Na, ki kopog? Csak nem szélerőmű? Egy kis pörgetés erre... ...egy kis pörgetés arra!
Ezek a lányok egymásnak csapják a szelet... :) És vége! Azt hitted mi? Pedig még nincs vége! Na, most van vége!

A lányok után Tornyi Zoltán (3/13/2) következett, aki trombitáján részleteket adott elő a Star Wars és a Harry Potter filmek sokak által ismert zenéiből.

Tornyi Zoltán, 3/13/2 Dűű-dűű-dűű dű-di-dűű dű-di-dűű... Csak nem az Ezeréves Sólyom van a sarokban? Az meg ott kiköpött Dumbledore...

Ismét tánc következett: Kelő Krisztina, Szekér Ingrid és Turcsek Anita 11/G osztályos tanulók saját hip-hop koreográfiájukat adták elő, nem kis sikerrel!

Nem alszanak, így kezdődött... Most már mozognak! Egy kis hullámzás... Nézzük, mit bírnak ki a nadrágok...
Velem táncolj! Ne, inkább velem! Hipp! Hopp! Kár, hogy vége...

A 11/D osztály színe-java modern tánckoreográfiát adott elő. Felléptek: Almási Anita, Balogh Karolina, Gyuris Klaudia, Hint Tünde, Mák Diána, Matuszka Zita, Mikulácsik Mónika, Nagy Hajnalka, Pintér Dóra, Takács Renáta, Tatár Anikó és V. Tóth Angéla. De tényleg ilyen sokan:

A csapat első fele... Egy kis lábrázás... Pörögjünk jobbra! Forogjunk balra!
Viszlát! És vége! A csapat második fele... Megadjuk magunkat!
Igazi cowboy-tánc! Ilyenkor nem tudni mit csinálnak, de jól csinálják... Fegyvert forgatnak? Hoppá! Lelőtték a poént...

Az ünnepi műsor zárásaként újabb tánc, de ezúttal vérpezsdítő latin ritmusok következtek. Tengeri Dóra és Sipos Gábor 11/B osztályos tanulók szambát táncoltak.

Ajjaj, ebből harc lesz... Inkább mégis táncolnak... Méghozzá nagyon ügyesen! Csak a lábamat figyeld! Ha bírod...
Mindenkit magával ragadott táncuk! Villám-páros! Még egy pár lépés... ...és itt a vége!

Elérkezett a szalagtűzés ünnepélyes pillanata. A végzősök osztályfőnökeinek és az osztályok egy-egy képviselőjének Juhász Imre intézményegység-vezető úr tűzze fel a szalagot.

Károly Vilmos tanár úr és Tánczos Gellért, 12/A Palásti János tanár úr, 12/B Halász Imre, 12/B Benczéné Nagy Gyöngyi és Szappanos-Kávai Boglárka tanárnők, 12/C
Monzinger András, 12/C Keresztesné Zubonyai Magdolna tanárnő, 12/D Szénási Anett, 12/D Lugosiné Simon Marianna tanárnő és Csengődi Szilvia, 12/E
Sári Beáta tanárnő, 12/F Fischer Attila, 12/F Simala Irén tanárnő, 12/G Baloghné Rácz Margit tanárnő, 12/G
Árva Tóth Nikolett, 12/G Zolnai Erzsébet tanárnő és Forgács Ádám, 2/12/1 Klein Péter tanár úr, 2/12/2 Kárpáti János, 2/12/2
Bakos Attila tanár úr, 3/13/2 Molnár Brigitta, 3/13/2 Laczi György tanár úr, 3/13/3 Papp Martin, 3/13/3

Természetesen a többi végzős tanulónk sem maradt szalag nélkül. Nekik osztályfőnökük tűzte ruhájukra ezt a kis jelképet, s mondott hozzá néhány kedves szót.

Négy év munkája! Mindjárt sikerül... Itt pont jó lesz! Csak óvatosan!
Van szalagunk... Éljen! És vizsgázni is kell? Vajon eddig volt nehéz? Vagy ezután lesz nehéz?
Férfiak! Ne nevettes, fényképeznek! Ezaz, megcsináltuk! Ezt meg kell örökítenem!
Emlék - 2008 Emlék - 2008 Emlék - 2008 Emlék - 2008
Emlék - 2008 Emlék - 2008 Emlék - 2008 Emlék - 2008

A szalagok feltűzése után rövid szünet következett, hogy a táncosok át tudjanak öltözni. Erre az időre a tanulók szüleikkel és vendégeikkel visszavonultak egy kis frissítőre:

Hosszú lesz még a vizsgákig... Hát ott mi történik ott? Nem csináltam semmit! Ugye, hogy nem csináltam semmit!
Halász Imre (12/B) és családja Van szalagunk, ezért most már zsebben hordjuk a kezünket... Az utolsó símítások... Érdemes már most elfoglalni a jó helyeket...

Az első nyitótánc a bécsi keringő volt, mely lágy, melodikus zenéjével magával ragadja a táncolókat, s a mai modern táncok mellett is időtállónak bizonyult:

Bevonulás Irány a kezdőpozíció! Mindenki készen! Kezdődik a tánc!
Igazi báli hangulat! Tánc csoportbontásban... Kívül a fiúk, belül a lányok... Egy kis szoknyapörgetés!
Nézzük kinek milyen hosszú a keze... Hölgykoszorú! Ekkora halat fogtak? Nem, csak el akarják kapni a hölgyeket!
A közönség kérésére: újból kezdődik a tánc! Ilyen ruhákban nem nehéz térdre kényszeríteni a fiúkat... Egy mindenkiért, mindenki egyért? Csak szépen, elegánsan!
Ebből pörgés lesz! Pörgés lett! Újabb hölgykoszorú! Finálé!

A második tánc az angol keringő volt. Ritmikusan lendülő mozdulatai által a legharmonikusabb tánccá vált, amely egyetlen bálról, így a mostaniról sem hiányozhat:

Bevonulás! Több csoportban érkeznek a táncosok Megvan a kezdőpozíció! Az első tánclépések!
Egy kis kör, egy nagy kör... Mire készülnek? Mint egy nyíló rózsa! Folytatódhat a tánc!
Mintha vonalzóval igazították volna a párokat... Felbomlik a rend (látszólag)... Utolsó előtti lépések... ...és a finálé!
Természetesen a közönség ezt is látni szeretné mégegyszer! Ismét kezdődik a tánc! Két igazgató is található a képen... Ezek a fiúk sem ússzák meg a térdelést...
Hoppá, ez ám a látványos elem! Azért jobb két lábbal a földön... Ajjaj, közeleg a vég! Ezúttal valóban vége...

Végül elérkezett az az ünnepélyes pillanat, amikor tanulóink felkérhették szüleiket, rokonaikat, vendégeiket és tanáraikat a szalagavató ünnepségünk zárásaként egy közös táncra.

Apukák, anyukák, ezt nem szabad kihagyni! Kisfiam! Nemrég még kislány volt... Hú, de sok emberrel kell még táncolnom!
Ebből szép emlék lesz! Barátnők! Egy hercegnő sem lenne szebb! Egy szusszanásnyi szünet...
Lassan megtelik az aula! Egyhamar nem lesz újabb ilyen alkalom! Hölgyek és urak! Fiatalok!

A szalagavató elengedhetetlen fénypontja a nyítótánc, s benne a keringő, hófehér ruhába öltözött lányokkal. Ilyen ruha egyhamar nem lesz ismét rajtuk, érdemes hát megörökíteni őket!

Emlék - 2008 Emlék - 2008 Emlék - 2008 A táncokat iskolánk volt diákja, Kisjuhász Sándor tanította be
Mester és tanítványai... Jól nézd meg a képet... ...és találd ki kik hiányoznak! Ez bekerül a családi archívumba!
Hol a párom? Hol a párom! A bécsi keringő táncosainak egyik fele... A bécsi keringő táncosainak másik fele... Egy kis szoknyaigazítás...
Fotó az emlékkönyvbe! Az angol keringő táncosainak egyik fele... Az angol keringő táncosainak másik fele... Emlék - 2008

A szalagavató hivatalos része ezzel véget is ért, de a hagyományokhoz híven a felszalagozott végzős tanulókat és tanáraikat most is egy kis vendégség várta.

Ebben a ruhában csak óvatosan! Na, csak egy kicsit! Nem eszek sokat, ígérem! Aki itt éhen marad, az meg is érdemli... Két Hófehérke? Az tizennégy törpe...
Szinte érezni az illatát! Egy kis saláta, ha a hús nem ízlene... ...pedig sokféléből lehet válogatni! És ezt mind meg kell enni!
Ezt megeszegetem, azután jöhet a többi... Hajjaj, hajjaj... Segítsek, vagy szét bírod szedni? Jaj, ne az orroddal! Hát hogy fogsz így érettségizni?