2012.04.18 - Fizika vetélkedő

Manapság igencsak háttérbe szorult a fizika, pedig soha nem árt ha tudjuk, miért is úgy működnek a dolgok, ahogy. A helyzet javítására az idén is vetélekedőt hirdetett a matematika-fizika munkaközösség, s szerencsére jelentkező is akadt!

Kezdődik az első csapat bemutatója! Kell hozzá egy pár biztos kéz... A desztillált víz nem vezeti az áramot! Valamit csinálni kellene vele!
Tegyünk bele sót! Ne sajnáljuk! Így már mindjárt más! Kellett bele egy kevés, de összejött...

Az elektronikai bemelegítés után egy igen érdekes bemutató következett. Ha tippelnem kellett volna, nem erre a befejezésre tippeltem volna. Na persze minden meg lett magyarázva...

Ehhez a kísérlethez két lufira van szükség... Az egyik megy a cső egyik végére... ...a másik meg a másik végére! Az egyik lufi kisebb, mint a másik
Vajon mi történik most, hogy össze vannak kötve? Nem! Nem lettek egyformák! A kicsiből minden levegő átment a nagyba! Ááá, itt valami trükk van! (Nincs, ez csak fizika...)

A kockák csapata nem bonyolította túl a dolgot: egy teljesen hétköznapi műanyag flakonon mutatták be, hogy mit tegyünk ha víz van benne, de szerencsétlen módon kilyukadt...

A mi üvegünk tele van vízzel! Az alja lyukas, de mégsem folyik ki a víz! De ha lecsavarjuk a kupakot, akkor mégis folyik... Visszacsavarva viszont megint bentmarad!

A szúnyogok csapata három citromból akart feszültséget nyerni egy LED-hez, de úgy tűnik a citromok délutánra már fáradtak voltak... Szerencsére volt egy tutibiztos 'B' terv is!

A citrom-elemhez citrom kell... Gyorsan összeállítható! Már kész is! Sajnos a LED nem akart világítani...
A 'B' terv, hogy fújd el a lapot, ha tudod... Minél jobban fújja, annál inkább lelapul... Na, akkor fújd le ezt! Most nem gondol semmi csúnyára... :)

Igaz vagy hamis? Csak ennyit kellett eldönteni a következő feladatban. Persze a döntéshez nem ártott egy kis fizikai ismeret, különben nem maradt más, mint a tippelés...

El kellene dönteni, melyik igaz és melyik hamis! Ez jó lesz, érzem! Te emlékszel, mit tanultunk róla? Már kettő megvan...
Keressünk olyat, amit tudunk... Ezt most beírom... ...aztán meg gyorsan az összes többit! Mindenki munkában...
Ööö, ezt nem tudom... Biztos? Mondtam, hogy ez könnyű lesz! Töltsük fel a citromokat...

Vajon mennyi információ kell ahhoz, hogy a csapatok kitaláljanak egy-egy fizikai fogalmat? Ha sok pontot akartak, akkor minél kevesebb, mert tízről indult, de folyamatosan csökkent a pont...

A következő játék címe: Ki vagyok én? Minden csapat húzzon egy számot! Rövid információkból kellene kitalálni... Érdemes figyelni, mert lehet rabolni!
Már csak ki kellene találni... Tippeljünk! Gyorsan álmodd meg, kell a tíz pont! Nyolc pontért még egyet segítek...

A fizika ma már sok-sok eszközben bizonyítja, hogy koránt sem haszontalan, de vajon tudjuk-e melyikben milyen törvényszerűséget használnak fel? Bár előbb a képet kellett felismerni...

Csapatnév minden lapra kell! Milyen fizikia fogalom kapcsolódik a képhez? Ezt tudom, ezt tudom! Hadd nézzem meg jobban!
Ezt használtuk órán is! De mi a neve...? Gyorsan leírom, amíg el nem felejtem... Óóó... Te mit írsz? Hát ez nem az!
Na, ez vajon mi? Nekem van egy ötletem! Megnézhetjük mégegyszer? Mindjárt kiderül kinek lett igaza...

Keresztrejtvény következett, amelyben fizikával kapcsolatos szavak egy újabb fizikai fogalmat adtak ki, amit utána még meg is kellett (volna) magyarázni...

Ezt a keresztrejtvényt kellene megfejteni! Az első szó már meg is van! Az jó lesz, írd be! Én, én, én!
Gondban... Mégiscsak alakul! Hogy hívják? Csak hat betű! Nehéz ügy...
Közben a zsűri munkában... Meg is kell magyarázni a megfejtést? Magyarázni is kell a megfejtést? Magyarázd meg a megfejtést!

Egy-egy fizikai fogalmat még elmagyarázni is nehéz néha, na de elmutogatni? Pedig ez volt a következő feladata a csapatoknak, akik szuperül meg is oldották: minden ki lett találva!

Válassz egy kártyát! Hogy is mutogassam el? Megvan! Na, mit csinálok?
Következő csapat! Ehhez kell egy szék is! Ez most persze nem szék... Az az!
Ööö, kérhetek másikat... Figyeljetek! Vááá! Hogy lenne már Tirex!
Ez jó lesz! Mit csinál a kezem? Súrlódik... Hát ez gyors volt...

Ha jól ismerjük a fizika törvényszerűségeit, akkor sok mindent meg tudunk magyarázni. Ha meg nem ismerjük, akkor megpróbálhatjuk kimagyarázni. Még az is bejöhet... De nem ma! :)

Meg kellene magyarázni, hogy miért! Ne röhögj, te sem tudod... Arra lennék kíváncsi, hogy... Na, erre mi is kíváncsiak vagyunk...
Mi lehet az oka annak, hogy... Ezt én is tudom! Az utolsó kérdés Hát, ez határeset...

Utolsó feladatként két fizikai kísérletet nézhettek meg a versenyzők, de kommentár nélkül: az volt a feladat, hogy leírják mi - és miért! - történt. Hogy miket ki nem találnak...

Meg kell magyarázni a bemutatott kísérletet! Van két üveg, benne egy-egy lufi Megpróbálják felfújni a lufikat Én már tudom!
Szerintem csak úgy lehet, hogy... Csak nem egy új fizikakönyvet írsz? Azt még írjuk hozzá, hogy... Az lesz az!
Ez már egy másik kísérlet Vajon mi akartak azzal a hatalmas ingával? Hát, nem sok minden történik... (látszólag) Ezzel a kísérlettel bizonyítható, hogy forog a Föld!
Kimerülve... Az első gondolat nem volt jó, de majd most! Vihetem? Na, ez egész jól sikerült!

Gyorsan elszaladt a versengésre szánt idő, s mindenki izgatottan várta hogyan alakulnak a helyezések. A folyamatos pontozásnak köszönhetően erre nem kellett sokat várni:

Gyorsan össze kell adni a pontokat A helyes megoldás az volt, hogy... Már meg is van a végső sorrend! Gratulálunk minden csapatnak!
III. helyezett a Kockák csapata! II. helyezett a Szúnyogok csapata! I. helyezett a Maistro csapat! Már tudom is mit veszek rajta!