SZC logo

Kecskeméti Szakképzési Centrum

OM kód: 203041/007 | 6000 Kecskemét, Bethlen krt. 63.

Intézmény logo

Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA

Hírek

2023. okt. 11.


Híradó

  Pákozd 2023. szeptember 29.

  Rendhagyó napja volt a kandós honvédeknek. 10-kor a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter fogadására és koszorúzására voltak hivatalosak.

  Pákozd 2023. szeptember 29.

  Pákozd 2023. szeptember 29.

  (Szkenderovics Zoltán százados beszámolója)

  2023. szeptember 29, péntek reggel iskolai „A” hét. Csörög az óra, nyílik a szem, mint rendesen. Suli nap. A kéz most mégis kardért, puskáért nyúl. Ma van Pákozd napja, s mint akkor, most is kecskeméti honvéd siet a szelíd lankák irányába, hont védeni.

  Rendhagyó nap vár ma a kandós honvédekre. 10-kor a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter fogadására és koszorúzására vagyunk hivatalosak.

  Repülnek a kilométerek, alig múlik 8, és mi már ott állunk a TEK–es őrök előtt, de minden rendben, nevek rendszám stimmel. Mondjuk arra a kérdésre, hogy van–e nálunk szúró, vágó fegyver és robbanóanyag? Kissé bizonytalanul felelek…….

  Gyors beöltözés, szerelvény igazítás, és már pereg is a dob a menetre. Kissé késésben vagyunk az őrezreddel és a katonazenekarral valamint egy huszár szakasszal kell elpróbálnunk a díszmenetet.

  Persze itt is minden folyton változik. Mint kiderül, az obeliszkre fel kell küldenünk 4 díszőrt. De a lépcső van vagy 30 m magas és nagyon keskeny a lépcsőfok. Katonásan egyszerre ezen fellépkedni képtelenség. Bár kissé nehezen, de ezt a vezénylő őrnagy is belátja, így honvédeink előre felállhatnak. Mindent elpróbálunk, megbeszélünk. Látom a forgatókönyvet, minden részletesen ki van dolgozva, ki, hova, mikor, kivel. Mi tisztek a löveg mellett kapunk helyet egy kis emelkedőn. Végre elkezdődik. Jön a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter és a kíséret. Szigorú tekintetű kormányőrök, testőrök kísérik őket. Azon kissé izgulok, hogy a nagy sietségben a mai adag csappantyú és lőszer itt maradt a válltáskámban. De nyilván ezt ők nem tudják.  Mondjuk, amikor fegyverrel tiszteleget üvöltök, és kiszisszen a pengém a hüvelyből, kapok néhány szúrós tekintetet, de szépen elsétálnak előttem. 

  Mint utólag kiderült, erre nem számítottak.

  Megy minden, mint a karikacsapás. Az ünnepség rövid és a beszéd is. Ennek mi örülünk. Amikor elvezetem, a csapatot belefutunk a Honvédelmi miniszterbe, aki meglepő módon beszédbe elegyedik velünk, készülnek a képek, még szelfi is. Azért sorakoztatok és kivágunk egy tisztelgést neki.  Meg van elégedve, meg is lehet, a srácok úgy állnak és mozdulnak, ahogy az a nagy könyvben le vagyon írva. A szövetségünk elnöke bemutatja a Kecskeméti Kandós Csapatot.

  Vége a hivatalos protokollnak, jön az ebéd. Megint babgulyás, de legalább finom. Tábor építés, majd 15 órától gyakorlás. 18 órakor fényképezés a teljes állománynak az un. Miska huszár szobornál. 19–kor fáklyás felvonulás Pákozdon. Meg is vendégelnek előtte rendesen. Ott a falu apraja nagyja. Lezárják a főutat aztán indul a menet.  Több százan vagyunk. Rövid ünnepség a régi, a falu közepén lévő obeliszknél.

  Vissza a táborba. Vége a hivatalos napnak. Vacsora, meggyulladnak a tüzek a táborban, sörözés, énekszó, beszélgetés mindenhol. Megkapjuk a szalmát a sátrak alá. Nagyon finom illatú friss szalma. Mindenki bőségesen teríti, mert az éjszaka azért elég hidegnek ígérkezik.

  Olyan hajnali 1 órakkor ágyútűzre ébredek. A tüzérek úgy gondolják jó ötlet a sátram mellett 1-2 töltetet elpukkantani. Nem szoktam a tiszti ranggal élni, de most jól jön.

  Szombat reggel ébresztő 8–kor. Megperdülnek a dobok. Mindenhonnan álmos szemek bújnak elő a sátraikból. Reggeli és indul a nap. Minden csapatnak van valami feladata. Szerintem a miénk a legbénább.  Az un. Szombathelyi Kishuszároknak kell gyalogsági kiképzést tartanunk.  Végrehajtjuk, de szerintem teljesen értelmetlen.

  Lassan befutnak azok a bajtársaink, akik csak ma tudnak a csapathoz csatlakozni. A csapat 21 főre duzzad. A csatabemutató 15-kor kezdődik.  Mi a balszárnyon foglalunk helyet és még nevet is kapunk Szkenderovics dandár vagyunk és ide tagozódnak be a szegedi, békéscsabai, igmándi honvédek is. Azt nem engedem persze, hogy hozzánk csatlakozzanak, csak mellénk külön századba.

  Kaptunk lőszert bőségesen, Majdnem minden a terveknek megfelelően alakul, de a győzelem biztos.

  Elfáradva, puskaportól büdösen, de mindenki széles vigyorral vonul be a táborba.

  Táborbontás, pakolás, elköszönés és egymás után gördülnek ki az autók a Pákozdi csata síkról. 

  Találkozó, Jövőre, veletek Szolnokon március 5-én a tavaszi hadjáratban!

  Erőt, Tisztességet!

  GALÉRIA

  Hagyományőrzőink Pákozdon

  A Miska huszárnál.jpg
  Potyondi és a miniszter .jpg
  Pákozdi fáklyák alatt.jpg

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Pályaválasztási bemutatók általános iskolákban

  Pályaválasztási bemutatók általános iskolákban

  Pályaválasztási interaktív bemutatók általános iskolákban.

  2023. nov. 24.


  Iskola

  Veszélyben a víz országos projektvetélkedő

  Veszélyben a víz országos projektvetélkedő

  2023. november 16-án a Gyulai  Szakképzési Centrum szervezésében került sor a "Veszélyben a víz" témájú országos környezetvédelmi projektvetélkedőre. A vetélkedőt iskolánk csapata nyerte.

  2023. nov. 16.


  Híradó

  Ipar 4.0 - Automatizálás - Digitalizáció

  Ipar 4.0 - Automatizálás - Digitalizáció

  Iskolánk 4/12/1 CNC programozó osztály négy diákja gyárlátogatáson vett részt az NCT Ipari Elektronikai Zrt. taksonyi gyárában, majd a gyár budapesti központjának oktatóbázisán az NCT Akadémia Nonprofit Kft-nél.

  2023. okt. 19.


  Iskola


  Partnereink

  • Kecskeméti Szakképzési Centrum
  • 2018/2019-es tanévben voltunk 50 évesek
  • Kandó DÖK
  SZC logo

  Kecskeméti Szakképzési Centrum


   • Intézmény logo
   • Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum

    6000 Kecskemét, Bethlen krt. 63.

   • Telefon: +3676481622

    E-mail: kando@kecskemetiszc.hu

    OM azonosító: 203041/007

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002287


   2023Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum